La intrebarea „De ce tir cu arcul?” se poate raspunde foarte bine cu clasica intrebare „De ce nu?” chiar daca se spune ca nu e frumos sa raspunzi la o intrebare cu alta intrebare.
Problematica tirului cu arcul este mai complexa, implica foarte multe aspecte. Deoarece aceasta activitate este adanc inradacinata in constiinta omului, de pe vremea cand arcul era o unealta folosita la vanatoare, sau ca arma in lupte de cucerire sau aparare. Dupa ce aceste activitati de baza au pierdut arcul pe drum, inlocuindu-l cu unelte mai eficiente, tirul cu arcul a ramas in atentia omului ca hobby, si ca sport.
Un fel de istorie
Inainte de epoca internetului, aproape toti copiii care au avut acces la un lemn si o sfoara, si-au confectionat un arc. Imaginatia le-a fost starnita de celebrele filme de epoca avandu-l in prim plan pe si mai celebrul Robin Hood, dar si filmele „cu cowboyi si indieni” care impresionau prin dibacia pieilor rosii in lupta cu arme inferioare celor de foc. De-aici incolo, fiecare a facut ce a putut, nu dam detalii, ca nu cumva sa se afle cauza din care a cedat vreun geam, ghiveci, gaina… si sa avem probleme azi. Vorba aia, trecutul e trecut…
In zilele noastre, tirul cu arcul cunoaste un reviriment bine meritat. Pentru unii, este doar un hobby, pentru altii este o disciplina sportiva ca oricare alta. In unele tari inca este folosit pentru vanatoare, pastrand una din valentele lui initiale. Odata cu trecerea timpului, materialele din care sunt confectionate arcurile, sagetile si accesoriile, s-au dezvoltat continuu, ajungandu-se pana la materiale utilizate in industria aerospatiala. Cu toate acestea, clasicul lemn inca suscita atentia si admiratia arcasilor de pretutindeni.
Mai mult, formele arcurilor din vechime au inceput sa fie studiate si reproduse cu succes de mesteri arcari, combinand formele clasice cu materiale de calitate superioara, in plus aplicand tehnici de confectionare moderne care pot asigura durabilitate mare si performante pe masura. Atat de mult a prins aceasta idee, pana la punctul in care s-a constituit o ramura dedicata arcului asa-zis istoric, cu federatii si competitii specializate. Aceasta ramura depaseste dimensiunea sportiva, fuzionand cu cea culturala. Competitiile nu sunt doar sport, ci si spectacol, datorita exotismului arcurilor utilizate in competitii, dar mai ales datorita costumelor imbracate de concurenti. Daca nu ai vazut asa ceva pana acum, merita sa participi si ca spectator la un astfel de concurs. Dupa aceea, vei avea destul timp sa-ti alegi un arc si un costum pentru viitoarele tale participari.
Dar sa ne focalizam pe tinta…
Despre tirul cu arcul se poate vorbi sau scrie foarte mult, insa cel mai bine este sa pui mana pe un arc, sa-l simti, sa-l intinzi si sa eliberezi sageata catre tinta. Restul dilemelor vor disparea… Poate facand loc altor dileme arcasesti, dar care si ele vor fi spulberate cu fiecare sageata trasa.
In unele culturi, tirul cu arcul este considerat o arta. Orientul exceleaza in aceasta directie, elaborand o intreaga filosofie. Dar asa sunt ei, orientalii, fac o arta din aproape orice: din lupta, din ceai, din indoitul hartiei… Poate tocmai de aceea, sunt si cei mai mari producatori de arcuri si accesorii din lume, producand atat sub marcile proprii cat si pentru marci distribuite de firme din toata lumea. Occidentul nu se lasa nici el mai prejos si cauta sa tina pasul, cu succes, aducand pragmatismul tipic care confera eficienta.
Cert este ca in ziua de azi, chiar este imposibil sa nu-ti gasesti un arc care sa-ti mearga la suflet, poate chiar mai multe arcuri! Ramane doar sa descoperi ce te implineste mai mult, sa-ti gasesti locul tau in aceasta lume fantastica. Poate ramane placerea ta de weekend, forma ta de deconectare de la grijile zilnice, poti excela si implicit poti castiga trofee si premii la concursurile de tir cu arcul organizate sub Federatia Romana de Tir cu Arcul, poti cunoaste oameni interesanti, pasionati ca si tine de arcuri si miscare. Trebuie sa stii din start faptul ca in Romania este interzisa prin lege vanatoarea cu arcul. Asa ca, ramai client fidel carmangeriilor, sau devii vegetarian, dupa preferinta.
Daca ai prins ideea si simti ca vrei sa intinzi coarda la propriu, esti binevenit in lumea noastra, si poti face primii pasi rasfoind acest blog si comunicand cu noi, ceilalti arcasi pe Forumul ArcheryFan.ro.